Depremzede Dilan Güzel, Otizmli Kardeşi ve Görme Engelli Akrabalarına Kol Kanat Geriyor
Kahramanmaraş merkezli depremlere Malatya’da yakalandıktan sonra ailesi ve görme engelli akrabalarıyla geldikleri Ankara’da geçici olarak bir otele yerleştirilen Dilan Güzel, otizmli kardeşi ve annesiyle hayata sarılıyor.
Güzel, hem kendileri hem de görme engeli bulunan akrabaları için en kısa sürede birbirlerine daha yakın olabilecekleri mesafede evlere yerleştirilmelerinin umudunu yaşıyor.
Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Güzel, 7,7 şiddetindeki ilk depreme uyurken yakalandıklarını, sarsıntının etkisini azaltmasıyla evden annesi ve kardeşiyle apar topar çıktıklarını, bir süre arabada kaldıklarını söyledi.
Eve giyecek ve yiyecek almak için girdiklerinde 7,6 şiddetindeki 2. depreme yakalandıklarını anlatan Güzel, “İkinci deprem, ilkinden daha sarsıntıcı ve ürkütücüydü. Malatya’da 2 yıl önce 4 şiddetinde bir deprem olduğunda bize çok korkutucu gelmişti ki bunu tarif etmek mümkün değil. Çok sarsıldık ve panik içinde hemen dışarı çıktık.” dedi.
Depremlerin ardından bir yakınlarının köy evine gittiklerini ve bir süre orada kaldıklarını dile getiren Güzel, yaşadıkları binada derin çatlaklar oluştuğunu, arkadaki binanın ise eğildiğini söyledi.
Güzel, amcaları dahil yakın akrabalarının tamamına yakınının yaşadığı binaların oturulamaz hale geldiğini, depremlerden etkilenen diğer illerde yaşayan yakınlarından birçoğunu kaybettiklerini dile getirdi.
“Zamanın farkında bile değiliz, sanki hala deprem dün olmuş gibi hissediyoruz”
Depremlerden sonra kaç gün geçtiğini dahi bilemediğinin, her günü adeta o gün gibi yaşadığının altını çizen Güzel, “Ne zaman buraya geldik, onu bile bilmiyorum. Biz, zamanın farkında bile değiliz, sanki hala deprem dün olmuş gibi hissediyoruz.” diye konuştu.
Güzel, artçı sarsıntıların devam etmesinin, bölgedekilere aynı duyguları tekrar tekrar hatırlattığını, her an sarsıntı oluyormuş gibi hissettiklerini, bu nedenle psikolojilerinin de çok bozulduğunu belirtti.
Ankara’ya depremden sağ kurtulan 30 akrabasıyla geldiklerini belirten Güzel, “Düşünün ki Ankara’ya geldiğimizde yürürken bile dengemizi sağlamakta güçlük çektik, hep sarsıntı oluyor ya da olacakmış gibi tedirgin duruyoruz.” dedi.
“Babamı kaybettiğimiz için Alican’ın travması var, depremle ikinci şoku yaşıyor”
Halk arasında “gece körlüğü” olarak bilinen tavuk karası hastası olan babasını 4 yıl önce beyin kanamasından kaybettiklerini dile getiren Güzel, babasının vefatından sonra anne ve kardeşinin sorumluluğunu kendisinin aldığını, otizmli erkek kardeşi Alican’ın da vasisi olduğunu söyledi.
Güzel, hayatın kendisi için her zaman zor olduğunu vurgulayarak, “Babamı kaybettiğimiz için Alican’ın travması var, depremle birlikte ikinci bir şok yaşıyor. Diğer aile bireylerinden bir amcam, eşi ve çocuklarıyla tamamen görme engelli, diğer amcam ve kızı da görme engelli. Buraya geldiğim kişilerin 6-7’sinin özel gereksinimi mevcut. İkiz bebekleri olan bir de halam var.” dedi.
Şu an geçici olarak yerleştirildikleri bir otelde kaldıklarını ve güvenli bir çatı altında olmaktan mutluluk duyduklarını, ancak bir evde yaşamayı arzu ettiklerini söyleyen Güzel, şunları kaydetti:
“Amcalarım ayrı bir otelde kalıyor ama görme engelli bir aile olarak çok zorlanıyorlar. Biz dahil 4 aile, farklı desteklere ihtiyaç duyan aileleriz. Özellikle özel gereksinimi olan, desteğe ihtiyaç duyan bizim ve bizim gibi depremzedelerin, merkezi bir lokasyonda ve birbirine yakın ayrı evlerde olması, bu süreci yönetmemizde daha faydalı olacak. Çünkü her ailede bir görme engelli olsa, diğer aile bireyleri idare edebilir belki. Ama ailenin tamamına yakını böyle bir durumda olduğu için diğer akrabaların onların yanında destek olması lazım. Şu an tek dileğimiz bu.” ifadelerini kullandı.
Güzel kardeşlerin annesi de gözyaşlarını tutamayarak, “Ne diyebilirim ki, Allah hepimize sabır versin.” diyerek ağladı.
Güzel ailesi, Ankara İl Sağlık Müdürlüğünce hayata geçirilen “Mobil Sağlık Uygulaması” ile ikamet ettikleri otelde, sağlık kontrolünden geçirildi, tedavileri planlandı ve ilaçları reçete edildi. (AA)