Engelli Vatandaşlar, Sporla Psikolojik Açıdan Güçleniyor

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Paralimpik Milli Takımlar Psikoloğu Mehmet Topak, engelli vatandaşların spor yaparak psikolojik açıdan güçlendiğini söyledi.

Mehmet Topak’ın yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların spora başladıktan sonra hayatlarında yaşanan değişime dikkati çekti.

Spor yapan ve yapmayan engelli bireyleri gözlemlediğini dile getiren Topak, “Paralimpik milli takımlar psikoloğuyum, 21 branştan sorumluyum. Her yaştan milli sporcumuz var. Birçok yere gittim, onların hayatını, arkadaşlarıyla ilişkisini, genel anlamda yaşam kalitesini gördüm. Dışarıdaki engelli kardeşlerimiz keşke milli sporcuları gözlemlese çünkü sporun onların hayatına nasıl olumlu yansıdığını gördüklerinde, zaten kesinlikle spora başlayacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Topak, sporla beraber yaşam kalitesinin arttığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Peki ne oluyor da bu kadar değişim oluyor? Bizim en temel ihtiyacımız var olma ihtiyacı. Var olmak demek, yiyip, içip yatmak değil; bir şeyin içinde rol alabilmek, sorumluluk alabilmektir. Engelli vatandaşlar, sporla bir şeyin sorumluluğunu aldığının farkına varıyor. Bedensel engelliliğin psikolojik sağlamlığa engel olmadığını keşfediyor. Mücadele etme yeteneğini keşfettiğinde, zorlukların aslında gelişim aracı olduğunu anlıyor. En başta, bir şeyin içinde var oluyor. Özellikle takım sporunun içinde bir rolü oluyor, o rolden kaçamıyor. Sorumluluk aslında haz veren bir duygu. O sayede mücadele edebiliyorsun, ‘varım’ diyorsun. Rol alıyorsun, aynı zamanda eğleniyorsun. Spor, ötekiyle ilişkimizi geliştiriyor.”

“Daha fazla insanı sporla buluşturmalıyız”

Engelli sporcu sayısına ilişkin bilgi veren Topak, “Türkiye’de bedensel engelli vatandaşımız 3,5 milyon civarında. Şu an 4 bin civarında bedensel engelli aktif sporcumuz var. Daha fazla insanı sporla buluşturmalıyız.” dedi.

Yeni spora başlamış kişilere, profesyonel engelli sporcuları gözlemlemelerini tavsiye eden Topak, “Milli takımdaki sporcularımızın hayatını, onların kendiyle, ötekiyle ilişkisini izlesinler. Onların daha neşeli, pozitif, güçlü, mücadeleci olduğunu fark edecekler. O durumu gördükten sonra zaten spor yapmak isteyecekler.” diye konuştu.

Mehmet Topak, vatandaşların, engelli bireylerle sadece merhamet duygusu üzerinden iletişim kurmasının da yanlış olduğunu belirterek, “Çevrenin, insanların bakışı, engelli bireyleri olumsuz etkileyebiliyor. Onlarda yetersizlik duygusuna yol açabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

Loading

Skip to content