Engelliler Komisyonu Toplandı: İmtiyaz Değil Adalet!

Memur-Sen Engelliler Komisyonu il temsilcileri toplantısı, konfederasyon ve komisyon yöneticilerinin katılımıyla Ankara’da tamamlandı. Teşkilat çalışmaları ve engellilere ilişkin sendikal gündemin ele alındığı komisyon toplantısının kapanış oturumunda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dünya nüfusunun yüzde 15’ini Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,3’ünü engellilerin oluşturduğunu vurgulayarak, “Çalışmalarımızı bir komisyona özgüleyerek daha verimli hale getirdik. Bizler fıtrat, merhamet ve adalet medeniyetiyiz. Bütün dezavantajlı gruplarda olduğu gibi engelliler karşısında da insani, tutarlı, adil bir yaklaşımı inanç değerlerimizden süzerek aldık.” dedi.

ZAAFLAR BELİRLENMELİ VE ÇÖZÜLMELİ

Yalçın, engelli bireylerin sorunlarını bildiklerini ve Memur-Sen olarak bu sorunların çözümü için elini taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmediklerini vurguladı. Konuşmasında Engellilerin bağımsız, sosyal bütünleşme, toplumsal yaşama katılım haklarını içeren 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un ve BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, “Sorun yasalardan çok pratiklerdedir. Mesele, haklar konusunda eksikliklerin tamamlanması, uygulamalardaki sorunların da giderilmesidir. İlgili yönetmelikler etkin ve titizlikle uygulamalı, uygulamada ortaya çıkan sorun ve zaaflar belirlenerek çözülmelidir. Özellikle yasaları uygulamayarak ayrımcılığa neden olan kişi ve kurumlara karşı etkin tedbirler alınmalı, gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İHTİYACI GİDERECEK ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Engelli Memur-Sen Başkanı Eşref Karaaslan da engelliler adına birçok hak ve kazanım elde ettiklerini ancak hala çözüm bekleyen sorunlarının da olduğunun altını çizerek, “Asgari ücretten vergi muafiyeti sağlanmasıyla yok olan engelli vergi indirimi avantajı, ÖTV muafiyeti ile araç alımlarında limitin yükseltilmesi, protez, ortez gibi tıbbi yardımcı cihazlarda SGK katkı payının arttırılması veya tamamen kamu eliyle karşılanması, Öğretmenlik Meslek Kanunundaki eksiklikler, 2 yılda bir derece ve yeşil pasaport gibi engelli kamu çalışanlarının özlük haklarının daha da iyileştirilmesi gibi hususlarda ihtiyacı giderecek çözümler beklenmektedir. İmtiyaz değil adalet istediğimizin herkesçe anlaşılmasını istiyoruz.” dedi.

Loading

Skip to content