07/09/2024

Yeniden Refah Partisi olarak tüm insanlığın huzuru ve refahı için çalışmalar yaptığımız gibi, sayıları yaklaşık 11,5 milyonu bulan engelli vatandaşlarımızın refahı, maddi ve manevi konfora sahip olmalarını sağlamak için sürekli projeler üretmekte, iktidara ve tüm siyasi parti temsilcilerine tavsiyeler vermekteyiz ve TBMM’de de tüm sesimizle gücümüzle engelli vatandaşlarımıza dair sıkıntıları haykırmaktayız.


Bilindiği üzere engellilere en büyük hak ve imkanlar 54. hükümet döneminde sağlanmıştır. Devlet Bakanı Sayın Prof.Dr Sacit GÜNBEY’e bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığı kurulmuş ve engellilerin istihdamı da dahil olmak üzere birçok sosyal imkanlar bu kurum tarafından düzenlenmiştir. O dönemde kamu ve özel sektörde yapılacak engelli atamaları % 2’den % 3’e çıkarılmıştır ve halen % 3 olarak devam etmektedir. Ancak bu kurum 2014 yılında kapatılarak Aile ve Sosyal politikalar bakanlığı bünyesine alındıktan sonra engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin sorunları gün geçtikçe artmıştır. Şimdi değişen ve büyüyen nüfus ile doğru orantılı olarak artan engelli sayısı baz alındığında bugün engelli istihdamındaki oranın % 6’ya çıkarılması elzem bir durumdur. Zaten bu konu ile ilgili partimizin Eylül ayı içerisinde meclis başkanlığına vermiş olduğu kanun teklifi halen komisyon raflarında bekletilmektedir. İnşallah Yeniden Refah Partisi iktidarında bu oran en az % 6 olarak düzenlenecektir.


Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Sayın Dr.Fatih ERBAKAN Beyefendi’nin her platformda da dile getirdiği gibi “Engellilere hizmet önceliğimizdir” düsturu ile biz bu çalışmaları yaparken tabi ki şu an işin başında olan Cumhurbaşkanımızdan ve yetkili bakanlıklardan şunları da bekliyoruz;
Bu yıl itibarı ile 2.323 engelli ataması yapıldı. Ancak, sadece bu yıl sınava giren engelli sayısı 115.000 civarındadır. Tabii bunlar sınava girmeye müsait olan engelli kardeşlerimiz. Bir de bilinmeyen, sınavdan haberi olmayan, gündelik iş ve yardımlarla hayatını idame ettiren, maddi zorluk veya ulaşım imkansızlığı vs problemlerle sınava giremeyenleri de hesaba katacak olursak bu sayı yaklaşık 200.000’e dayanmaktadır. Ancak atama sayısına baktığımızda sınava girenlerin sadece % 1,5’lik bir kısmının atamasının yapıldığı, tüm engelliler üzerinden bakılırsa da binde 1’lik bir kısmına iş verildiği tespit edilecektir. 17 Şubat 2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklamada 2022 yılında tek seferde 12.000 engelli vatandaş istihdam edileceği sözü verilse de maalesef bu söz yerine getirilmemiştir. Her geçen gün engelli sayısının arttığı düşünüldüğünde engelli istihdamına yönelik en önemli çözüm, her atama döneminde en az 10.000 civarında engelli ataması yapılmasıdır.


Hastanelerden engelli raporu alınması hususunun da bir standarda bağlanması gerektiğini partimizin kuruluşundan bu yana sürekli dile getiriyoruz. Özellikle son birkaç yılda alınan engelli raporları incelendiğinde, psikiyatrik rahatsızlıklar ve iç hastalıklara dair rahatsızlıklarından dolayı engelli raporu alanların sayısında çok fazla artış olduğu gözlemlenecektir. Tabii ki bu durum hak etmediği halde engelli raporu alan vatandaşlarımız sebebi ile resmi engelli sayısının artmasına, devletin sırtına çok daha fazla yük binmesine sebep olmaktadır. % 40 ve üzeri psikiyatrik engelli raporu alanlar engelli sayılmakta, dolayısıyla EKPSS sınavına bu vatandaşlarımızda girmekte ve normal KPSS sınavına göre daha kolay olan bu sınav sonucunda hiçbir engeli olmadığı halde engelli atamasından faydalanmaktadırlar. Dolayısıyla hastanelerin bu uygulamaların hak zayiine sebep olmamak adına bir standarda kavuşturulması ve özellikle psikiyatri bölümünden alınan engelli raporlarının tekrar gözden geçirilmesi çok önemlidir.


Bunun yanında engelli ve bakım maaşlarının düşük olması ve bu maaşların tespitinde aile gelirinin ölçü olarak kullanılması sonucunda bir çok ağır engelli vatandaşlarımızın kendisinin ve beraber yaşadığı aile fertlerinden birinin üzerine kayıtlı araç veya herhangi bir gayrimenkul olması veyahut ta geliri olması durumunda maaşlarının kesilmesi birkaç yıldır yapılan bir uygulamadır. Yani devletimiz burada açlık sınırının 17.725 TL olduğu bir ortamda zaten açlık sınırının 4/1 ve 7/1 oranında verdiği maaşı da keserek engelliye “sadece karnını doyur, sana fazlası yasak” demektedir. Nitekim geçtiğimiz günlerde yaşlı bir babanın, 50 yaşındaki engelli kızını öldürerek kendisinin de intihar ettiği basına yansımıştır. İnsanımızı bu şekilde çaresizliğe sürüklerken 3 yerden 5 yerden maaş olan bürokratların, aylık 1.5 milyon ve civarında maaş alan genel müdürlerin her gün konforu artırılmakta, yeni kazanç kapıları sağlanmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın en azından normal bir yaşantıya sahip olmaları için engelli maaşları ve bakım aylıkları en az asgari ücret seviyesine çıkartılmalıdır.


Yine her yıl dile getirdiğimiz, engellilerin faydalandığı ÖTV’siz araç alımı ile ilgili engellilerimizin önüne çıkan problemler devam etmektedir. Bugünkü şartlarda engelli bir vatandaşın ihtiyacına cevap verecek donanımda olan araçlar en ucuz 2.000.000 TL civarındadır. Tabii bu yıl engelli araç alımındaki maddi sınır 1.591.000 TL. olması dolayısıyla engellinin birçok ihtiyacına cevap verecek araç alınması bu fiyat limiti sebebi ile çok zorlaşmıştır. O yüzden ÖTV’siz araç alımı ile ilgili olarak, fiyat sınırının kaldırılarak bunun yerine motor hacmi 1600 cc’yi aşmayacak araçlar olması yönünde düzenleme yapılmalıdır.
Engelli vatandaşlarımızın önündeki diğer bir problemde ortez ve protez kullanan vatandaşlarımızın ortez ve protez alımında yaşadığı zorluklar. Ortez ve protez alımında, 2012 yılında düzenlenen SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) mevzuatında devletin ödediği katkı payının güncellenmemesi ve 2012 yılı fiyatlarının sabit olması sebebi ile engelli vatandaşımız raporlu olarak kullanmak zorunda olduğu cihaz, ortez ve protezlere kendi cebinden çok fazla miktarda para ödemesi gerektiği için alamamakta ve hayatı daha da zorlaşmaktadır. SUT mevzuatının derhal güncellenmesi ve fiyatların bugünkü oranlar üzerinden tekrar düzeltilmesi gerekmektedir.


Yeniden Refah Partisi olarak hizmet yerelden başlar diyerek, 31 Mart seçiminde aldığımız 63 belediyemizde engellilerle ilgili hizmetler aşağıda belirttiğimiz şekilde olacaktır.
1.Belediyelerimiz tarafından engellilere yönelik olarak yapılacak olan hizmetlerde, belediyelerimizde çalışan ve engellileri temsil eden meclis üyesi veya dernek üyelerinden danışmanlık hizmeti alınacak ve hizmetler engelliler için en iyi seviyeye çıkarılacaktır.
2.Mevcut trafik ışıkları ve toplu taşıma araçlarında sesli anons sistemleri olacak, mevcut parklar ve bahçeler engellilerin erişilebilirliğini sağlayacak şekilde düzenlenecek, tüm kamu binalarında erişilebilirlik tedbirleri alınacak ve engelsiz ulaşım araçları temin edilecek, kaldırım ve yaya geçitleri engellilere uygun hale getirilecek ve kamu hizmetlerine dair tüm web siteleri engellilerin kolay kullanımına uygun hale getirilecektir.
3. Spor yapmak isteyen engelli vatandaşlarımız için belediyelerimiz tarafından her türlü malzeme temini ve spor alanları oluşturularak, belediyemiz sponsorluğunda engelli spor kulüpleri kurulacak, engelli vatandaşlarımızın rehabilitelerini sağlayacak belediye rehabilitasyon merkezleri ve rehabilite alanları oluşturulacaktır.
İktidara geldiğimizde engelli istihdamındaki oran değişikliğini yaparken; 81 ilde 181 fabrika yatırımı projelerimiz ile birlikte, çalışanlarının % 90’ ını engelli vatandaşlarımızın oluşturduğu, bilhassa engelli vatandaşlarımızın engeline binaen kullanacakları aparat ve malzemelerin üretimini yapacak fabrikalar kurarak engelli vatandaşlarımızın iş, istihdam problemini ortadan kaldırmak ve aynı zamanda ihracat ürünleri üretimi ile ekonomiye katkı sağlamalarına imkan tanıyacağız. Bu projeleri gerçekleştirmeye muktedir olan tek iktidarın milli görüş iktidarı olacağı ortadadır.
Engelli vatandaşlarımızın yanı sıra şehit aileleri ve gazilerimizin de birçok sıkıntıları mevcut. SSK tarafından görev yapamayacağı tespit edilerek gazi sayılan vatandaşlarımız ÖTV muafiyetli araç alamamaktadır. Gazilere 5 yılda bir faydalanmak üzere ÖTV muafiyetli araç alma hakkı verilmelidir. Şehit çocukları için, sayı sınırı olmaksızın istisnasız hepsinin kamu da memur veya işçi olarak istihdam edilmesi, şehitlerin emanetlerine sahip çıkmak adına bir zorunluluktur. Aynı şekilde gaziler için de gazinin kendisi veya ailesinden 2 kişi istihdam edilmesi sağlanmalıdır. Şehit ve gazi çocukları için devlet ve özel yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilere harç muafiyeti getirilmeli ve karşılıksız burs verilmelidir.
Buna benzer saymakla bitmez sıkıntı ve problemlerin bir an evvel ele alınması ve engelli vatandaşlarımızın, şehit aileleri, gaziler ve ailelerimizin konforlarının artırılması sosyal bir devlet olarak Türkiye Cumhuriyetinin imkanlarının üzerinde bir durum değildir. Bu problemlerin Yeniden Refah Partisi iktidarında çözüleceği muhakkaktır. Fakat o güne kadar devletimizin bu problemleri ele alarak engelli vatandaşlarımızın yüzünü güldürmesini temenni ediyoruz. Yeniden Partisi olarak engelli vatandaşlarımıza yönelik olan projelerimizi, mevcut hükümetin talebi halinde kendilerine sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Yılın 6 günü değil 365 günü engelli vatandaşlarımızın yanında olacağımıza söz veriyoruz. Bu vesile ile 10-16 Mayıs Engelliler haftası nedeniyle tüm engelli vatandaşlarımızın haftalarını kutlar, sağlık ve afiyetler temenni ederim. Engelsiz bir Türkiye’ye kavuşmak ümidiyle.

Davut KONAKÇI
Genel Başkan Yardımcısı
Engelli Vat.Birim Başkanı

Loading

Skip to content