24/10/2024

Engelli Ehliyet Alma Şartları Nelerdir? (Güncel 2021)

adult male driver in wheelchair getting into the car

2016 yılında yapılan değişiklik ile birlikte engelli ehliyeti olarak biline H sınıfı ehliyet artık kullanılmamaktadır. H sınıfı ehliyete sahip olan sürücülerin ehliyetleri trafikte geçerli olarak kabul edilmemektedir. Bu ehliyet türü yapılan düzenleme ve alınan kararla birlikte yerini A yada B sınıfı ehliyetlere bırakmıştır. Yönetmeliğin yapmış olduğu bir önemli değişiklik ise engel durumuna göre araca ekleme yapılması durumunda bu durumunda ehliyette belirtilmesidir. Trafik denetimine takılan bir araç sahibi belirtilenen aksine bir durumla karşılaşılması durumunda ceza işlemi uygulanmaktadır. Engelli bir araç sahibinin ehliyet alabilmesi için kanunun belirlemiş olduğu şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarında aranan ilk şart yaştır. Yaş şartını taşımayan sürücü adaylarının ehliyetlerini alabilmesi mümkün değildir. Önceden H sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarında aranan yaş şartı 18 olarak belirlenmişti. Ancak günümüzde B sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının 20 motosiklet ehliyeti olarak bilinen A2 ehliyeti almak isteyenlerin 21 yaşında olması gerekmektedir. Ehliyetini almak isteyen sürücü adaylarına aranan diğer şartla ise aşağıdaki listede belirtilmiştir. 

– Sürücü sınavını başarıyla tamamlamalı ve sertifika almaya hak kazanmalıdır. 

– Sağlık raporunuzda herhangi bir engel bulunmamalı.

– Adli sicil kaydınızın temiz olması.

– Trafik cezanızdan dolayı ehliyetinizin elinizden alınmamış olması.

– Adınıza kayıtlı başka bir ehliyetin olmaması.

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan herkes evraklarını eksiksiz şekilde hazırladıktan sonra ehliyet almaya hak kazanacaklardır.

Engelli Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır ?

Ehliyet almak için gereken şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. İlk olarak aile hekiminizden rapor olmalısınız. Aile hekiminiz size heyete yönlendirebilir, heyet raporunun sonucu oldukça önemlidir. Bu raporda ehliyet almanıza herhangi bir engel olmadığı tespit edilirse ehliyet almaya hak kazanırsınız. Aranan ikinci bir şart ise yaştır. Yaşları tutmayan sürücü adaylarının ehliyet almaları imkansızdır. Engeli olarak bilinen H sınıfı ehliyet türünde istenilen yaş şartı 18 olarak belirlenmişti. Ancak 2016 yılında alınan karar ve yapılan düzenlemeler ile bu ehliyet türü kaldırılmıştır. B sınıfı ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının yaş sınırı 20 olarak belirlenmiştir. A2 yani motorsiklet ehliyeti olarak bilinen bu sürücü belgesi için belirlenen yaş sınırı ise 21’dir.

Loading

Skip to content