Yeniden Refah Partisi Engellilerden Sorumlu Birim, 31 Mart 2024 Yerel Seçimler öncesi Engelli Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü.
Yeniden Refah Partisi Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda engellilerin hak ve sorunlarına yönelik konular ele alındı.
Toplantıya Engelliler Platformu, Ankara Engelli Meclisi, Engelliler Federasyonundan temsilciler katılım sağladı.
Toplantıya ilişkin konuşma yapan Yeniden Refah Partisi Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Davut Konakçı önemli açıklamalarda bulundu.
“Yeniden Refah Partisi olarak ‘Ahlaklı Belediyecilik’ anlayışımızda siz engelli kardeşlerimiz en önemli yeri tutuyorsunuz. ‘Ahlaklı Belediyecilik’, sizlerin hayatın bütün alanlarında yer alabilmenizi sağlamak adına tüm imkân ve kaynaklarını seferber eden bir anlayıştır. Bir vatandaşımızın fiziki engelinin topluma faydalı olmasına mâni olmayacağı bilinciyle, hayatın her alanına katılıp yaşam kalitenizi yükseltecek tüm düzenlemeleri hızla hayata geçireceğiz.
Ahlaklı Belediyecilik, verdiği sözü tutan belediyecilik anlayışıdır ve aynı zamanda toplumun dezavantajlı kesimlerini her alanda önceleyen bir belediyecilik tarzıdır. Vatandaşların arasında ayrı gayrı gözetmeden Yeniden Refahlı Belediyeler olarak, sosyal tesislerimizde engelli hemşerilerimize % 25, su faturalarında % 50 indirim uygulayacağız.
Evlerinden çıkmakta güçlük çeken, vasıtası olmayan ya da vasıta kullanamayacak durumdaki engelli hemşerilerimize destek olacağız. Talebi doğrultusunda her bir engelli vatandaşımızı özel donanımlı engelsiz araçlarla hastaneye götürüp getireceğiz. Diğer temel gereksinimlerinde, kamu kurumlarındaki işlemleri ve sosyal aktivitelere katılımları gibi ihtiyaçlarında da bu araçlarımızı engelli hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Engelsiz araçlarımızla belediye kurumlarına ulaşımlarını sağlayacağız.
Engelli kardeşlerimizin şehirlerde yürürken, karşıdan karşıya geçerken, toplu ulaşım kullanırken karşılaştığı birçok engeli ortadan kaldıracağız. Yeniden Refahlı Belediyeler, şehirlerimizi hızla engelsiz hale getirecek. Şehirdeki yeni bütün projelerimizi hayata geçirirken öncelikle engelli hemşerilerimizin konforunu göz önünde bulunduracağız. Bütün üstyapı çalışmalarını engelsiz bir şekilde yeniden tasarlayacağız. Toplu taşımaya erişimlerini kolaylaştıracak asansörler, yürüyen merdivenler, sinyalizasyon sistemleri gibi araçları modernize edeceğiz. Bu sistemlerden yoksun yerlere bu mekanizmaları ivedilikle kuracağız.
Yasalar ile sabitlenip sürekli zorunluluk süresi uzatılan, engelli vatandaşlarımızın kamusal yaşamın her alanında tam ve bağımsız kişiler olarak hayatını devam ettirebilmesi için iş yerleri, okullar, alışveriş merkezleri, kamu kurumları, ibadethaneler ve konutlar yetki alındıktan en geç bir sene içinde engellilere uygun hale getirilecek. 7 Kasım 2023 de resmi gazete de yayınlanıp 1 Temmuz 2024 de yürürlüğe gireceği ilan edilen YAYA YOLLARI VE KALDIRIMLARIN TASARIM KURALLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 1 Temmuz 2024 tarihini beklemeden uygulamaya başlayacağız.
Her ilde bir Engelli Belediye meclis üyesi adayını üst sıralara konumlandırarak belediyelerde söz hakkına sahip olmalarını sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Şehre yapılacak yapıların Engellilere, yaşlılara ve hamilelere uygunluğu meclis adaylarımız tarafından bizzat takip edilip oto kontrolü elden bırakmayacağız.
Engelli derneklerinin yerleri şehrin ulaşım açısından en kolay konumda ve erişilebilir olması sağlanacak.
Engelli vatandaşlarımızın hayata katılımı için en önemli unsurun refah düzeyi olduğunun bilinciyle, engelli hemşerilerimiz için istihdam olanaklarını arttıracağız. Yeniden Refahlı Belediyelerin kuruluşlarında engelli istihdamını çoğaltacağız. Özel sektörle el ele vererek, çalışabilir durumdaki engelli hemşerilerimiz için yeni iş imkânları oluşturacağız.
Üreten Engelli projesi tüm belediyelerde uygulanarak Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’i geçen belediyeler tarafından; park ve bahçelerde ihtiyaç duyulan fidan, çiçek, yer ve duvar kaplama malzemesi gibi ürünlerin üretileceği ve özel gereksinimli bireylerin çalışabilecekleri korumalı işyerleri kurulmasını yasal zorunluluk haline getireceğiz. Ayrıca bu belediyelerde engelsiz yaşam merkezleri açılmasını zorunlu kılacağız.
Engelli vatandaşlarımızın en rahat etmesi gereken alanlar hiç şüphesiz ki yaşadıkları evlerdir. Yeniden Refahlı Belediyeler, yeni yapılara inşaat ruhsatı vermek ve oralara belediyecilik hizmetlerini götürmek için apartman yönetmeliklerine engelli hemşerilerimizin refahıyla ilgili asansör, merdiven rampası gibi düzenlemeleri şart koşacak. Şehrimizde yeni yapılan binalara engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygunluk şartını uygulayacağız.
Engelli hemşerilerimizin refahı, şehrimizin refahı bilinciyle evlerinden ekonomiye katkı sağlayabilecekleri projelere öncelik tanıyacağız. Eğitimlere fiziki katılım imkânı olmayan engelli hemşerilerimiz için online eğitimleri yaygınlaştıracağız. Bu eğitimlerin yanı sıra tüm sektörlerde ve özellikle e-ticaret alanında engelli istihdamı ve girişimciliğini destekleyeceğiz. Online eğitim sonucu sertifikalarını alan engelli hemşerilerimize bu alanlarda evden çalışma imkânı sunacak, ailelerinin ve şehirlerimizin ekonomisine katkıda bulunmalarını destekleyeceğiz.
REFAH YERELDEN BAŞLAR
Yeniden Refah Partisi’nden seçilip göreve başlayan Belediye başkanlarımızın Engelliler için yapacağı bazı projeler;
1- Engelli derneklerinin yerleri şehrin ulaşım açısından en kolay konumda ve erişilebilir olması sağlanacak.
2- Yuva kuran Engelli vatandaşlarımıza belediye sosyal yardım yardımlaşması aracılığı ile mobilya desteği verilecek.
3- Belediyeler ve bağlı şirketlerin engelli kadroları doldurulacak.
4- Üreten engelli projesi tüm belediyelerde hayata geçirilecek.
5- Belediyelerde engelli bireylerin sosyal aktivite ve sorunlarını çözme amaçlı görevli engelli birey istihdam edilmesi. Görevi sosyal yardımlar, danışmanlık, ulaşım, erişilebilirlik ve organizasyon olacak.