30/10/2024

DMHİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin: Engelli Dostu Havalimanlarını Yapmaya Devam Edeceğiz

Antalya Havalimanı Projesi Kamu-Özel İş Birliği İhalesi Kira Peşinatı Ödeme Töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan DMHİ Genel Müdürü Keskin, projenin, Türkiye için çok önemli bir kazanç olduğunu belirterek, Antalya Havalimanı’nın devletten bir kuruş çıkmadan yenileneceğini söyledi.

Keskin, “Antalya Havalimanı, yenilenen yüzü ve karşılanan ihtiyaçlarıyla önümüzdeki 25 yıla hazırlıklı girecek ve bölgenin büyük turizm hubı haline gelecek.” dedi.

Sivil havacılığın hep daha ileri noktalara gitmesi için çalışmalarına büyük gayretle devam ettiklerini belirten Keskin, “Küresel başarılarla ülkenin yüz akı olmayı temel varlık ilkesi telakki eden DHMİ; yolcu, çevre, engelli dostu havalimanlarını misafirleri için keyifli vakit geçirilen yaşam alanları haline getiriyor ve getirmeye devam edecek.” ifadelerini kullandı. Keskin, Türkiye’nin küresel havacılık arenasındaki itibarlı yerini her geçen gün daha da güçlendirdiğini, geçen hafta açılan Tokat Havalimanı ile bu yıl açılması beklenen Rize-Artvin Havalimanı ve Çukurova Havaliamanı’nın bunun en güzel göstergeleri olacağını kaydetti.

“Havalimanının kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkaracağız”

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de Akdeniz’in en büyük turizm merkezi Antalya’da, Fraport ile 4 yıldır uyumlu ve başarılı bir işletme gerçekleştirdiklerini, DHMİ’nin aralık ayında düzenlediği ihaleyi kazanarak işletme süresini 2052’ye kadar uzattıklarını anımsattı.

İhale şartnamesindeki koşulları sağlamak üzere TAV ve Fraport olarak çok ciddi bir çalışma içine girdiklerini belirten Şener, önemli bir sermaye yatırdıklarını ve havalimanını geliştirmek üzere çalışmalara başladıklarını anlattı.

Şener, bugün de şartnamenin diğer önemli maddesi olan ön ödemeyi gerçekleştirdiklerini aktararak, “Dünya ekonomisinin bugünkü durumunda ve Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğü bu ortamda finansmanın yaklaşık üçte ikisinin yurt dışından gelmesi, hiçbir yolcu ya da kredi üstlenim garantisi bulunmayan, dolayısıyla kamu riski içermeyen bu projeye, finansal modelimize ve Türkiye ekonomisinin geleceğine duyulan inancın göstergesidir.” dedi. Antalya Havalimanı’nın salgın öncesinde, 2019’da 35,7 milyon yolcu ağırladığını bildiren Şener, “2021’de seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kalkmasıyla güçlü bir şekilde toparlanarak 22 milyon yolcuya ulaştı. Ortağımız, Fraport ile birlikte yapacağımız yatırımla havalimanının kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

“Bu imza Türkiye’ye güvenimizi gösteriyor”

Fraport AG Üst Yöneticisi (CEO) Stefan Schulte ise 20 yıldan fazla zamandır Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini hatırlatarak, bu süreçte Türkiye’nin ve Antalya’nın önemli bir kapıya dönüştüğünü ve milyonlarca ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Antalya’nın, Türk turizmi için çok önemli bir destinasyon olduğuna işaret eden Schulte, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu anlaşmaya attığımız imza Türkiye’ye olan bağlılığımızı vurguluyor. Türkiye’ye, Antalya’ya ve Antalya Havalimanı’na olan güvenimizi gösteriyor. Antalya’da heyecan verici kültürel ve tarihi hazineler var. Mutfağı, plajları, gece yaşamı çok ilginç. Her geçen gün turistleri buraya çekecek ve yolcu sayımız artacak. Havalimanını önde gelen bir kapıya dönüştüreceğiz. Uzun dönemli bir iş birliğine imza attık. 2051’e kadar buradayız.” dedi. Schulte, konuşmasında proje kapsamında havalimanında inşa edecekleri yeni alanlara ilişkin bilgiler de verdi. (AA)

Loading

Skip to content