Engelli istihdamı ve girişimciliğinin artırılması amacıyla birçok çalışma yürüten Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve belediyelerle iş birliği yaparak düzenlediği mesleki eğitim ve rehabilitasyon kurslarıyla da engellileri yalnız bırakmıyor.
15 yaşını tamamlayan ve en az yüzde 40 engelli olanların katılabildiği kurslardan, istihdam taahhütsüz olanlarda kursiyerlere günlük 49,08 lira, istihdam taahhütlü olanlarda ise 65,44 lira cep harçlığı veriliyor.
Ayrıca kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri, eğitici, temrin, idari, ulaşım giderleri ile yardımcı personel görevli ücretleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor. İŞKUR koordinasyonunda düzenlenen bu kurslardan biri de projesi Engelsiz Yaşam ve Eğitim Derneğince hazırlanan hafif düzeyde zihinsel engelliler için deri tablo yapımı kursu. Kursa katılan hafif zihinsel engelli 10 birey, vaketa deri üzerine önce belli şekilleri aktarıyor, daha sonra bu şekillerde belli noktaları keserek boyama yapıyor. Bitirdikleri deri tabloları, kurs sonunda sergileyen katılımcılar, bir yandan ileride yapmak istedikleri işle ilgili eğitim alırken diğer yandan da tabloların satışından gelir elde ediyor.
“Geliri kursiyerlere paylaştırıyoruz”
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ziyattin Kara, 2019’da kurdukları dernek ile İŞKUR iş birliğinde, mesleki eğitim kapsamında bugüne kadar, “atık kağıt ve muhtelif ambalajdan aksesuar” ile “deri tablo yapımı” kurslarını düzenlediklerini söyledi. (AA)