Yeniden Refah Partisi, engellilerin sporda yaşadığı sorunlara ilişkin basın açıklaması yaptı. Yeniden Refah Partisi Engelliler Birim Başkanlığından yapılan açıklama şu şekilde; “Yeniden Refah Partisi olarak Engelliler için biz varız diyerek Engelli vatandaşlarımızın sıkıntılarını ve taleplerini en ince ayrıntısıyla masaya yatırıp çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ülkemizde 4 Engelli Spor Federasyonuna bağlı olarak faaliyet yürüten 2137 Engelli Spor kulübü bulunmaktadır. Yaklaşık 50 bin üzerinde profesyonel lisanslı engelli sporcu bulunmaktadır.
Belediye kanununda 12.11.2012-6360/17 mad. “Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türkü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir.” Kanunda açıkça yazılmasına rağmen, Engelli sporcu bireylerin ve Engelli spor kulüpleri ayni ve nakdi yardım desteğinden yararlanamıyor, hizmetlere eşit şartlarda ulaşamıyor ve kaynak ayırılmıyor. Oysaki genel bütçeden merkezi idareden gelen pay, mahalli idarelere aktarıldığında engelli vatandaşlar da düşünülerek aktarılmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın spor yapması en doğal haklarıdır, onların spor yapabilmesi için, önlerinde birçok engel bulunuyor; şöyle ki engelli sporları için duyulan sportif aparat ve materyallerin ülkemiz de yeterince üretiliyor olmamasından dolayı ihtiyaç duyulan engelli sportif malzemelerin aparat ve materyallerin yüksek maliyette olması ve teminin zor olmasıdır. Engelli spor kulüplerin gelir kaynağı bulunmamakta ve engelli bireylerin bu malzemeleri kendi çabasıyla alması mümkün değildir. Yeniden Refah Partisi olarak biz diyoruz ki fırsat eşitliği gereğince yasalardan ve kanunlardan doğan hakların engelli bireylerin sportif alandaki faaliyetlerini teşvik etmek, erişimini, ulaşımını, konaklamasını sağlamak, sosyal yaşam içinde var olması adına hizmetlerin kaynakların doğru yerde kullanılarak, ihtiyaç duyulan özel sportif aparat, araç ve gereçlerin engelli bireylerin fırsat eşitliği ilkesi içinde istifade edebilmelidirler.
Talebimizin devletimize ek bir maliyet oluşturmamaktadır, belediyelere her yıl aktarılan bütçeden engelli bireylerin yeterince faydalanamamasından dolayı, engelli spor kulüplerin ve bireysel engelli sporcuların hizmetten eşit yararlanması adına, ayni ve nakdi yardım konusu ulusal ve uluslar arası arenada yarışabilme, başarılı engelli sporcuların desteklenmesi konusunda yerel yönetimlerin inisiyatiflerine bırakılmadan mevcut kanunda bir düzenleme yapılarak hizmetin eşit sürekli her yıl bütçe de yer alarak yardımın fırsat eşitliği ilkesi içinde adaletli olması adına kanun değişikliği yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve talep ediyoruz.” açıklaması yer aldı.