21/09/2024

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Gününde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Tüm dünyada her yıl 6 Ekim günü, serebral palsili çocuklara dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle simgeleştirilen etkinlikler yapılıyor.

Bebeklik döneminde ortaya çıkan ve halk arasında beyin felci olarak da bilinen Serebral Palsi, çocukluk çağında görülen özürlülüğün en büyük nedenini oluşturuyor. Beynin etkilenen bölgesi ve zedelenme derecesine göre her çocuk hastada farklı belirtiler gösterebiliyor. Serebral Palsililerde en sık görülen, tanı koydurucu bulgulardan biri spastisite olurken, bu durum vücudun hareket ve duruş kabiliyetini sınırlandırıyor. Bebeklerde nedensiz çok ağlama görülüyorsa, ellerini başparmakları avuç içinde olacak şekilde yumulu tutuluyor ve açmıyorsa, kol ve bacak hareketlerinde asimetri varsa mutlaka bir çocuk nöroloji bölümüne başvurmak gerekiyor.

SEREBRAL PALSİ HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında “Beyin Felci” olarak da bilinen Serebral Palsi (SP),  hastanın yaşına göre motor gelişiminin geri kalması, duruşunun ve yürüyüşünün normalden farklı olması ile karakterli bir hastalıktır. 

SEREBRAL PALSİ KLİNİK TİPLERİ NELERDİR?

Serebral Palsi hastalığında beynin etkilenen bölgesi ve zedelenme derecesine göre her çocuk hastada klinik tablo değişkenlik gösterebilmektedir. SP hastalarında en sık görülen, tanı koydurucu belirtilerden birisi, kas tonusunun artmasıdır  (spastisite). Etkilenen vücut bölümlerine göre tiplendirilir: 

Spastik hemipleji

Hastaların yüzde 33 ünde görülür,  sağ veya sol aynı taraf kol ve bacağın birlikte etkilendiği durumdur.

Spastik dipleji

Hastaların yüzde 44 ünde görülür, iki bacağın ağırlıklı olarak etkilendiği durumdur.

Spastik kuvadripleji

Hastaların yüzde 6 sında görülür, iki kol ve iki bacak birlikte etkilenmiştir.

Diskinetik SP

Hastaların yüzde 12’sinde görülür, etkilenen kol ve bacaklar dışında, istem dışı hareketler gözlemlenir.

Loading

Skip to content