KESK, Engellilere Yönelik Ayrımcılık Araştırmasını Yayınladı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısıyla Engellilere Yönelik Ayrımcılık ve Kamu Hizmetleri Araştırması’nın sonuçlarını Türkiye Engelliler Konfederasyonu’yla birlikte açıkladı.
Basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Yeşil Kablan, KESK MYK üyeleri, sendika üyeleri ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu’ndan çok sayıda kişi katıldı.
Araştırmanın sonuçlarını KESK Eşbaşkanı Şükran Yeşil Kablan açıkladı. Kablan, “Mevcut politika ve kamu hizmetlerinin sorunları çözmekten uzak. İktidarın ve toplumun ‘Engellileri yaşamsal hakları için özne olarak görmeyen yaklaşımının’ temel sorun olduğu görülmelidir” diye konuştu.
Yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre en önemli sorunların, “istihdam, eğitim, sağlık, ulaşım” olduğunu ifade eden Kablan, katılımcılara işyerlerinin engellilerin ihtiyaçlarına ne kadar cevap verdiğine yönelik sorular yönelttiklerini belirterek şunları söyledi:
Aldığımız cevaplar ne yazık ki iç karartıcıdır. Çünkü araştırmamızın bu bölümünün sonuçlarına göre işyerlerinin; yüzde 59’unda engelli otoparkı yok. yüzde 41’de engellilerin kullanımına uygun tuvalet yok. Yüzde 55’inde engelli erişimine uygun asansör yok. Kentlerin yüzde 58’inde engelli erişimine uygun geçit-yol- sarı çizgi ve benzeri zemin işaretleri yok. Binaların yüzde 38’inde giriş ve çıkışlarda uygun rampa yok. Kentlerin yüzde 76’sında engellilere uyumlu servis aracı yok.
AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORLAR
Kablan, araştırmaya katılanlarının yüzde 91’nin ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ettiklerini söyledi. Katılımcıların yüzde 78’nin “Kamuda çalışan engellilere yönelik ayrımcılık var” dediğini belirten Kablan, ayrımcılığa ilişkin verilerinin şöyle sıralandığını ifade etti:
Katılımcıların yüzde 65’i kamuda çalışan engellilere yönelik mobbing var. Katılımcıların yüzde 48’i kamuda çalışan engelliler hizmet içi eğitim programlarına alınmıyor. Katılımcıların yüzde 42’si kamuda çalışan engelliler kurum içi yükselme sınavlarında dışlanıyor/engelleniyor. Katılımcıların yüzde 42’si ulaşımda engellilerin haklarına uyulmadığını, yüzde 45’i engellilerin sorunsuz bir şekilde gidebildiği sosyal mekanlar (restoran, kafe, bar, sinema salonu, vb.) olmadığını ifade etmiştir.
Araştırmaya katılanların yüzde 51’inin yaşadığı kentin engelliler için uygun olmadığını ifade ettiğini kaydeden Kablan, bu konuda şu sonucun ortaya çıktığını belirtti:
Katılımcıların yüzde 45’i yaşadıkları kentin okullarında engelliler ayrımcılığa maruz kaldığını, Katılımcıların yüzde 58’i kamu kurumlarında işitme engelliler için tercüman istihdam edilmediğini yüzde 23’ü ise bu konuda bilgisi olmadığını,Katılımcıların yüzde 62’si yaşadıkları kentin engellilerin ulaşım imkanları açısından yetersiz olduğunu, çalışan engellilerin işine rahatça işe gidip-gelemediğini belirtmiştir.
DESTEKLER YETERLİ DEĞİL
Raporda öne çıkan diğer veriler şöyle: Katılımcıların yüzde 56’sı engellilere sunulan ‘Ulaşım Desteklerinin’, yüzde 54’ü ‘Tıbbi Medikal Cihaz Desteklerinin’, yüzde 43’ü ‘Sağlık desteklerinin’ yüzde 43’ü ‘evde bakım ve rehabilitasyon desteklerinin’ ‘Hiç Yeterli olmadığı’ görüşünü ifade etmiştir. Kamu hizmetlerine fiziki erişim hizmetlerinin ‘Hiç yeterli olmadığını’ ifade edenlerin oranı yüzde 49 iken online erişim hizmetlerinin bile ‘Hiç yeterli olmadığını’ ifade edenlerin oranı yüzde 33’tür. Engellilere sunulan ÖTV indirimleri/muafiyetlerinin ‘hiç yeterli olmadığını’ ifade edenlerin oranı yüzde 44 iken gelir vergisine ilişkin indirim ve muafiyetlerin yetersiz olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 47 olmuştur.” dedi.
MIOBBİNG’E MARUZ KALIYORLAR
Açıklamaya katılan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi ve aynı zamanda engelli olan Mithat Tokur’da Türkiye İş Kurumu’da (İŞKUR) çalışırken ihraç edildiğini belirtti. Tokur, “Daha sonra mahkeme kararıyla döndüm ama baskılar ve mobbing devam ediyor. Keyfi olarak engelliler için uygun olmayan bir yere sürüldüm. Yasaya devletin kurumları ve kendisi uymadığı sürece yasa çıkartmak önemli değil. Kanunda tüm binaların engellilere uygun hale getirilmesi var. Bugün kurumlarda engelli tuvaleti bile yok. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsunuz” dedi.