Kocaeli’de Engelsiz Şehir Şurası ve Çalıştayı Düzenlendi

Engelsiz Şehir Şurası ve Çalıştayı, Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa; Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Alb. Mehmet Serhan Aksoy, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Dünya, Avrupa ve Türkiye olmak üzere çeşitli branşlarda derece alan engelli sporcular ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program engelli bireyler için sosyal ekonomik anlamdaki hizmetler, projeler, erişilebilirlik ve yapılacak engelsiz şehir şuralarının konu edildiği video sunumu ile devam etti.

Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni ve Yazar Ufuk Koçak, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın birer konuşma gerçekleştirdiler.

Herkesi sevgi ve saygı ile selamlayarak sözlerine başlayan Vali Seddar Yavuz ise programda yaptığı konuşmalarında; “Engelsiz Şehir Şurası ve Çalıştayı’nda sizlerle buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 

Toplumumuzun Dezavantajlı Gruplarına Yönelik Devrim Niteliğinde Değişimler Gerçekleştirildi

Engellilerin spor, kültür, sanat, bilim gibi alanlarda son dönemde göstermiş oldukları başarıların hiçbirinin tesadüf olmadığını belirten Vali Yavuz;  Türk kültür ve medeniyetini bir kelime ile ifade et deseler ben Türk kültür ve medeniyetini sevgi medeniyeti olarak tanımlarım. Gerçekten de Aziz Milletimiz tarih boyunca büyük bir sevgiyle tabiata, insana, canlıya, cansıza sevgi ve şefkat göstermiş ve çepeçevre hepsini sarmalamıştır. Nitekim tarihimize baktığımızda da kuşlar için bile vakıf kuran önemli bir medeniyetin temsilcisi olduğumuzu görmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde özellikle toplumumuzun dezavantajlı gruplarına yönelik olarak devrim niteliğinde değişimler gerçekleştirmiş, engelli kardeşlerimiz evlerine hapsolmaktan kurtulmuş ve hayatın her alanında daha fazla görünür hale gelmişlerdir. Engelli kardeşlerimizin başta spor, kültür, sanat ve bilim gibi alanlarda son dönemde göstermiş oldukları başarıların hiçbirinin tesadüf olmadığını, büyük bir emeğin, gayretin ve ortaya konan değerin bir sonucu olduğunun da altını çizmek istiyorum. 

İlimiz genelinde 2022 Mayıs ayı itibariyle 26 bin 589 engelli bireyimize Engelli Kimlik Kartı verildiğini belirten Vali Yavuz; Kocaeli ilinde İŞ-KUR’a kayıtlı 10 bin 579 engelli bireyimiz bulunuyor. Bunların 9 bin 113’ü istihdam edildi, kalan 1466 kardeşimizin de özel sektör ve kamuda işe yerleştirme çalışmalarını Valilik olarak yakinen takip ediyoruz. Yine bu kapsamda özellikle Evde Bakım Hizmetleri başta olmak üzere önemli hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Mayıs 2022 tarihi itibariyle 10 bin 707 kardeşimize Evde Bakım Hizmeti verdik. Bu hizmetler kapsamında 10 bin 323 bakıcıya da 123 milyon TL ödenek tahsis edilerek ödemeler gerçekleştirilmiştir. 2005 yılında verilmeye başlanılan Engelli Kimlik Kartı uygulaması çerçevesinde 2022 Mayıs ayı itibariyle ilimiz genelinde 26 bin 589 engelli bireyimize de Engelli Kimlik Kartı verilmiş, hayatlarını daha kolay hale getirmek için gereken çalışmalar hassasiyetle yürütülmeye devam edilmiştir. Engelli kardeşlerimize yönelik olarak yatılı, gündüzlü bakım hizmetlerini yürüttüğümüz önemli bir alt yapıya sahibiz.  Yine burada engelli kardeşlerimize en güzel şekilde hizmet vermeye gayret ediyor ve çalışıyoruz. Elbette yapılabilecek çok şey var. Ancak şunu memnuniyetle belirtebilirim ki dezavantajlı gruplara yönelik olarak yapmış olduğumuz faaliyetlerle pek çok ülkeyi geride bırakmış durumdayız. 

Erişebilirlik Konusunda Bir Kanun Düzenlemesi Yapıldı

Standartlarımızı değiştirmemiz gerektiğini belirten Vali Yavuz;  Erişebilirlik konusunda önemli bir kanun düzenlemesi yapıldı. Bu doğrultuda özellikle yaşam alanlarına yönelik standartları dizayn ederken her kesimi dikkate almamız gerekiyor. Hangi kriterlere göre düzenleme yaparsanız engel durumu ortaya çıkmaz bunu en ince detayına kadar incelemeliyiz. Dolayısıyla standartlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Yani mimariyi yeni baştan gözden geçirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla erişebilirlik konusunu bir kez daha özellikle mimar ve mühendislerimizin binaları, şehirleri planlarken yeni baştan ele alması gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binaları, kaldırımlar, yollar ve diğer alanlar olmak üzere standartları ortaya koyarak çalışmalarımıza yön vermeliyiz. Bu konuda çok önemli çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluşları olmakla birlikte halen sorunu tam olarak çözdüğümüzü söyleyemeyiz.  Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere özel kurum ve kuruluşları da belgelendiriyoruz. Bu belgeyi alanlar çeşitli sitelerimizde ilan ediliyor ve bir denetim komisyonu marifetiyle erişebilirlik konusu bir denetime tabi tutuluyor. 


10 Bin 500 Aileyi Ziyaret Ettik

Gönülden Gönüle projesine değinen Vali Yavuz: Sevgili kardeşlerim, Valilik olarak özellikle engelli bireylerimizle toplumun dezavantajlı gruplarına yönelik olarak yoğun bir çalışma faaliyeti yürütüyoruz. Kocaeli’de göreve başladığımızda uygulamaya koyduğumuz  ‘Gönülden Gönüle’ projemizle şuana kadar 10 bin 500 aileyi ben, eşim, Vali Yardımcılarımız ve Kaymakamlarımız evlerinde ziyaret ettik. 1336 engelli bireyimiz ve ailesi bizzat ben, eşim, Vali Yardımcılarımız ve Kaymakamlarımız tarafından ziyaret edilip çeşitli ihtiyaç ve sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. 


Büyükşehir Belediyemizle Birlikte 1,5 Milyona Yakın Talebi Karşıladık

Büyükşehir Belediyesi ile güzel çalışmalara imza attıklarını belirten Vali Yavuz, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti: “Şunu tüm samimiyetimle söylemek isterim ki; Kocaeli, kurumsal kapasitesi yüksek, sorun çözme iradesi ve becerisi olan ve Türkiye’de model şehir olarak da tanımlayabileceğimiz hizmetlere sahip bir şehir. Bugün Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin bütün büyükşehirlere, il belediyelerine örnek olabilecek çok güzel çalışmaları var. Engelli kardeşimiz ‘Alo’ dediğinde evinden alınıp istediği yere götürülebilecek kapasiteye sahip ve bunu gerçekleştiriyor. Bu şehirde 65 yaş üstü 72 bin büyüğümüz, çınarımız var.  Bunların ihtiyaç ve sorunlarını iki yıldır büyükşehir belediyemizle birlikte gerçekleştiriyoruz ve bu şehirde toplam 1,5 milyona yakın talebi karşılamış bulunuyoruz. Evlerin temizliğinden tutun kişisel bakıma kadar birçok hizmeti Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte koordineli bir şekilde yürütmekteyiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dezavantajlı gruplara yönelik net bir politikası var. Hiçbir engelli bireyimizi, dezavantajlı kardeşimizi yalnız bırakmamak üzere bir politika uyguluyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve kıymetli ekibi ile beraber çok güzel çalışmalar yapıyoruz ve daha da iyisini yapmanın yollarını arıyoruz.  Bu vesileyle her zaman bizlerden desteklerini esirgemeyen kıymetli başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum.  

Engelsiz Şehir Şurası ve Çalıştayı Bize Önemli Katkılar Sunacak

Yapılan şura ve çalıştayların önemine değinen Vali Yavuz; “Bu şura ve çalıştay vesilesiyle konunun uzmanları görüş ve önerilerini paylaşacaklar. Bizler de dersler çıkartacağız. Eksiklerimizi, noksanlarımızı göreceğiz ve bu doğrultuda kendimize yeni yol haritaları belirleyeceğiz. Bu sebeple toplantılar ve çalıştaylar gerçekleştiriyoruz. Bizler sizlerin yol göstericiliğinde kendimize bir kez daha bakacağız, daha iyisini nasıl yaparız, daha fazla sorunları nasıl çözebiliriz konusuna odaklanacağız. Bir kez daha şuranın gerçekleşmesinde emeği olan Kent Konseyine, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve üniversitelerimize, katkısı bulanan herkese teşekkürlerimi iletiyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyen Vali Yavuz programa katılan herkese teşekkür ederek hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın programa anahtar konuşmacı olarak katılan Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni ve Yazar Ufuk Koçak’a katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek verdi.

Vali Seddar Yavuz ve protokol üyeleri programa katılan sivil toplum kuruluşları ile Dünya, Avrupa ve Türkiye olmak üzere çeşitli branşlarda derece alan engelli sporcuları tebrik ederek günün ansına toplu fotoğraf çektirmelerinin ardından önceden belirlenen odak gruplar çalışmalarına başladılar. 

Loading

Skip to content