Sınava Engelleri Aşan Platformla Hazırlandılar
Görme engelliler bu pazar yapılacak olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına (EKPSS) mobil uygulama TeamTalk üzerinden kurulan platformla hazırlandı. İlkeli Eğitim adını taşıyan platformda eğitimler alanında uzman gönüllü öğretmenler tarafından veriliyor, gönüllü okuyucularla görme engellilere ulaşıyor. Platforma, her yaştan ve her ilden katılım sağlanabiliyor. Platformda bir araya geldiğimiz öğrenciler, çok faydalandıklarını belirtti. Görme Engellilerin Sesli Paylaşım Platformu Temsilcisi Ahmet Uçarlı, öğretmenler ve kursiyerlerle konuştuk. Uçarlı, herkesi gönüllü olmaya davet etti.
‘EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ EĞİTİM VE İSTİHDAM’
Görme engelliler için böyle bir eğitim platformu kurmaya nasıl karar verdiklerini anlatan Uçarlı şöyle konuştu: “Görme engelli belli bir kesim olarak bu platformu önce sohbet amacıyla oluşturmuştuk. Kültürel ve sosyal etkinliler, söyleşiler, organizasyonlar düzenleyerek başladık. Sonra bunu eğitime de yönlendirmeye karar verdik. Çünkü bizim arkadaşlarımızın en önemli ihtiyaçları eğitim ve istihdam. Çevremizi katarak eğitimlere başladık. Gönüllü eğitimcilerin sayısı arttıkça genç yaşlara da YKS ve benzeri sınavlara hazırlanmalarında destek vermeye başladık. Eğitimi vizyon alarak ilerliyoruz. 81 ilden görme engellilerin katılabildiği bir program. Geri sayım başladı artık. Gece 12’de dahi burada soru çözüyorlar. Çok da iyi duruma geldiler, bizi sevindiriyorlar. Ulaştıkları yerle başladıkları yer arasında çok fark var.” dedi.
Kendisi de eğitimci olan platform koordinatörlerinden Büşra Hanım da “Çok zor koşullarda katılan öğrencilerimiz var. Onlar ‘Sizinle bu dersi öğrendim.’ dediği zaman biz daha çok mutlu oluyoruz. İlk defa hayatlarına dokunduğumuz insanlar var. Tek amacımız onlara eğitim vermek değil, her anlamda yanlarında olmak istiyoruz.” dedi.
‘BİRBİRİMİZİ SESİMİZDEN TANIYORUZ’
Tarih öğretmeni Burcu Avcı, Kayseri’de mesleğini sürdürürken gönüllü olarak platformda eğitim veriyor. Avcı, duygularını şöyle aktardı: “İlkeli Platformda 2 yıldır ders veriyorum ama yıllardır bir aradaymışız gibi. Çünkü öğrenmeye çok açık ve istekliler. Verilen her emeğin değerini çok iyi biliyorlar. Beni çok hayrete düşüren bir şey var. Başlarken çok endişeliydim, sadece duyarak öğreniyorlar ancak bu yetileri o kadar gelişmiş ki anlattığım konudan bir soru sorduğumda şakır şakır çözüyorlar. Onlarla olan derslerin hissiyatını da anlatabilmem mümkün değil, çok keyifli. Birbirimizi sadece sesimizden tanıyoruz ama o duyguları karşılıklı olarak çok güçlü hissediyoruz.” dedi.
‘PLATFORM BANA ÇOK ŞEY KATTI’
Kursiyerlerden Aslı Hanım, hem işitme hem görme engelli. Sağlık kurumları işletmeciliği alanından sınava girecek. “Burada engelimi aşma, sınava hazırlanma çabasındayım.” dedi ve ekledi:
“Bu platform bana o kadar çok şey kattı ki… Hem alanımda hem de sosyal olarak. Kendimi geliştirme konusunda da çok mutluyum. Burada hayatımıza dokunan dostluklar edindik, arkadaş olduk.”
Platformla 2 yıl önce tanışan öğrencilerden X, Sosyoloji bölümünden atanmak istediğini belirterek “Üniversite yıllarımda başta kitap söyleşilerine geliyordum. Mezun olduktan sonra kursa katıldım. Burada gerek hocalarımız gerek gönüllü okuyucularımız bize çok emek verdi. Çok verimli gerçekten. Dersler konusunda eksiğimiz vardı burada tamamladık.” dedi.
‘SORUYA BOĞULDUM’
Mardin’den Nezihe Hanım da kursiyerler arasında. Mardin’de kurslara ulaşma konusunda sıkıntı çektiğini ancak platformla birçok şeye erişebildiğine dikkat çeken Nezihe Hanım şöyle konuştu: “Arkadaşımın tavsiyesiyle katıldım. Mardin’de soru temin etmek konusunda çok sıkıntı yaşıyordum ama burada neredeyse sorulardan boğuldum. Allah herkesten razı olsun. Önceden dil bilgisini hiç anlamazdım şimdi çok rahat çözebiliyorum. İnşallah burada da bunlara kolayca ulaşabiliriz.” dedi.
ÇÖZMENİN YARISI DUYMAYA BAĞLI
Sınavlarda okuyucuların çok önemli olduğuna dikkat çeken Nezihe Hanım, “Engeli olmayanlar için soruyu çözmenin yarısı soruyu anlamaksa bizim için bunun yarısı soruyu nasıl duyduğumuza bağlı. Okuyucu soruyu güzel okumadığı zaman soru kalıyor ama güzel okunduğunda tık tık çözüyoruz.” dedi. Öğrenciler ve eğitimciler, sınavlarda okuyucuların çok özenli seçilmesinin önemine dikkat çekti. (Aydınlık)